Citeam ieri despre cat de periculoase sunt bauturile carbogazoase (sucurile, cum le zicem noi) ieftine, care nu au in compozitie decat apa, zahar/indulcitori, acid si arome artificiale… Si ca ar fi de preferat, daca nu sucuri naturale, macar bauturi care contin si suc de fructe. Alea ar fi cica „la limita”, in timp ce astea primele sunt total „nerecomandate”.
Acum va scriu in timp ce langa mine zace un pahar de zeama de asta, am luat-o din Auchan. 1,45 lei am dat pe sticla de 2,5 litri. Nici nu ma asteptam sa gasesc nectarul zeilor in sticla la pretul asta. Si recunosc cu rusine ca nu e prima data cand cumpar sintetice de astea. Imi place gustul, imi dau energie, au pus ceva in ele 🙂 sa te faca dependent, nu stiu care-o fi explicatia…
Insa eu nu gasesc aproape nici o diferenta intre un pahar de suc de asta ieftin („Ola” cu aroma de portocale) si unul cu Fanta de portocale. Vestita Fanta are in compozitie si suc de fructe, in imensul procent de 5% daca tin minte bine eu. Deci intr-un pahar de 200ml as avea 10ml de suc natural de portocale. O lingurita adica! Deci pentru cateva lingurite de suc natural eu ar trebui sa platesc nu 1,45 lei pe sticla, ci cel putin 4-5 lei, nu stiu cat mai e Fanta, ca n-am luat in ultima luna. Deci un 3 lei diferenta pentru 100ml suc de portocale. Misto!
Din proprie experienta va spun ca in costul de productie al unei bauturi racoritoare „ieftinache” mai mult de 50% reprezinta costul petului, al sticlei de plastic. Concret, sucul ala Ola de mai sus, vandut de Auchan cu 1,45 lei, are probabil un cost de productie de 0,80-0,90 lei pentru o sticla de 2,5l. Din astia 0,90 lei eu estimez ca ~ 50 de bani costa sticla de plastic.
Si in cazul Fanta sticla propriu-zisa nu are cum sa coste mai mult de 60, hai 70 de bani, desi la cate peturi comanda Coca-Cola, cred ca pretul e considerabil mai mic. Continutul costa si el inca pe atat, sa zicem chiar 80 de bani (nu uitam de cei 100ml suc de portocale). Hai sa zicem ca un 50 de bani ar fi profitul net asteptat pentru fiecare sticla, si ajungem astfel la 2 lei pentru o sticla de Fanta de 2l, cu profit de 25% inclus).
Acum ziceti-mi voi de ce ar trebui sa platesc ~5 lei pe sticla de Fanta cand ea la producator costa maxim 2 lei? Da, n-am pus marketingul, si aici cred ca trebuie sa adaugam 1 leu pe sticla sa zicem. Deci 3 lei total pana acum. Dar pana la 5 lei e cale lunga… Si o gramada de bani care intra in buzunarul producatorului si vanzatorilor.
De la ce am plecat de fapt:
- De la articolul citit, care infiera bauturile ieftine si le recomanda voalat pe cele mai scumpe, dar care din punctul meu de vedere sunt acelasi borsh;
- De la faptul ca am vorbit cu o prietena din Germania si mi-a zis ca tocmai bea o Fanta nemteasca (de mango), pe care a luat-o cu 0,60EUR sticla de 1,5 litri. Adica daduse pe ea ~ 2,5 lei!
Sa mentionez in treacat ca la nemti zaharul costa acum in Lidl maxim 70 de centi, adica mai putin de 3 lei kilogramul. Zaharul cubic e mai scump, e 80 de centi 1kg, adica vreo 3,30 lei. La chestii sarate trecand de la cele dulci, un borcan de muraturi de 1,5 kg costa doar 1,29 euro, adica vreo 5 lei. Aproape sigur la noi e mai scump borcanul gol!
In magazinul Lidl de unde cumpara ea e zilele astea „saptamana Greciei”, mi-a zis niste preturi pentru produse din Grecia de mi-au cazut falcile. Tzatziki (cunoscatorii stiu) e 2,5 euro (~10 lei) un kilogram ambalat, nu vrac adica. La noi am vazut in Kaufland o chestie care semana cu tzatziki, la 15 lei/kg, vrac. Masline verzi grecesti la 10 lei/kg (in borcan) erau in Lidl Germania. La noi costa minim 12-13 lei maslinele varsate, alea de la care te murdaresti de negru daca pui mana pe ele…
Uite (si) de asta m-as muta din Romania daca as castiga la Euro Millions!